Schuim van de week: een Maastrichts feestje in Amsterdam

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: De Nationale Aspergepartij.

Nationale Aspergepartijvoorzitter Emiel de Sévrèn Jacquet, gouverneur Theo Bovens en Maxime Verhagen, oud-winnaar van de Gouden Asperge. Limburgs glorie. Beeld Hans van der Beek

Ik ben de enige Limbo die niet van asperges houdt, ik moet me daar regelmatig voor verantwoorden. Wel gun ik De ­Nationale Aspergepartij hun jaarlijkse feestje in Amsterdam, ditmaal in het ­Amstel.

Op de statafels staan Limburgse vlaggetjes. Er is zelfs vlaai. Kersen, appel, kruisbessen met kruimels. Pils tappen ze in een pijpje.

Sjoon, sjoon.

Kijk, daar staat de gouverneur van Limburg. Alle provinciën hebben een commissaris van de koningin, vertelde de meester ons vroeger op school, alleen Limburg heeft een gouverneur. Apetrots waren we.

Löss. Dat had verder ook niemand. Bij ons zat dat gewoon in de grond. Waren we ook trots op.

Ja, en kolen natuurlijk, maar dat lag wat gevoelig.

Ik dwaal af.

Hans van der Beek Beeld Linda Stulic

Een man naast me geeft me zijn visitekaartje. “Ik ben hier om ham te vertegenwoordigen. Mijn pas­foto staat achterop.”

Ik draai het kaartje om. Daar staat een foto van een varken. Frans de Rond moet hartelijk lachen.

“Wij zorgen voor een driesterrenleven van varkens, we noemen ons ook wel de grand cru onder de varkens.”

Ik vind hem mooi.

De openingsceremonie begint een kwartiertje te laat, daar zijn Limbo’s stipt in. Een jagerskapel blaast een deuntje, met groene hoedjes en medailles en alles.

Voorzitter Emiel de Sévrèn Jacquet is blij dat deze achtste Aspergedag in het Amstel wordt gevierd. De nieuwe directeur van het Amstel komt namelijk van Chateau St. Gerlach en de chef-kok uit Maastricht.

“Dus dit is echt wel een Maastrichts feestje in Amsterdam.”

Ook asperges, vlaai en bier zijn geïmporteerd. “Zelfs de zjin-tonic. Nee, geen gin-tonic. Zjin-tonic.”

Wat De Nationale Aspergepartij

Waar Amstel Hotel, Professor Tulpplein

Wie Theo Bovens, Emiel de Sévrèn Jacquet, Maxime Verhagen, Rogér Rassin, Eduard Schaepman, Dries van der Vossen

Wanneer woensdag 8 mei 15.00 tot 19.00 uur

Drank en spijs ****

Sfeer ****

Hans miste alleen een meneer pastoor die de zegen uitspreekt

Het thema van De Nationale Aspergepartij is verbinding: de relatie Randstad-Limburg. Daarom wordt jaarlijks de Gouden Asperge uit­gereikt aan de meest verbindende Limburger. Oud-winnaar Maxime Verhagen deelt hem uit.

De jury kwam bijeen tijdens een aspergemaaltijd, vertelt Verhagen, maar ze waren er snel uit. De winnaar weet het goede van Limburg ook over de grens uit te dragen.

“Het mooie van Limburg nóg mooier te maken. Ook spreekt hij zijn talen voortreffelijk.”

Toch niet Frans Timmermans!??

Nee, het is de gouverneur zelf. Theo Bovens is er verguld mee.

Er komen drie mannen op het podium, allen met groene baret en wit gewaad. Het zijn de ridders van De Nationale Aspergepartij. Gewoon op een woensdag in Amsterdam.

De middelste praat ons bij. “Door het warme weer kwamen de asperges redelijk vroeg dit jaar, daarna zakten ze iets terug in de bodem, maar door het enorm mooie Pasen zijn ze ontwaakt en ten hemel opgestegen.”

Geef een Limbo een podium en Onze Lieve Heer is niet ver.

Nog meer Limburgse glorie, in het Amstel Hotel: directeur Jean-Paul Kroese en chef Rogér Rassin. Kroese: “Neem anders vlaai. Van Lemmens.” Beeld Hans van der Beek
Ridders Wiel Aerts, Pieter Smits en Karel van der Randen. Smits: “Door het enorm warme Pasen zijn de asperges ontwaakt en ten hemel opgestegen.” Beeld Hans van der Beek
Mark van Gulick (Landgoed Lauswolt), Jaap Kwast (Kwast Wijnkopers) en Frans de Rond (Livar). Dat staat voor Limburgs Kloostervarken. Beeld Hans van der Beek
De jagerskapel blijken de hoornblazers van seminarie Rolduc, nog meer Limburgs trots. Beeld Hans van der Beek
Oud-winnaars Eduard Schaepman (Tribes) en Dries van der Vossen (Bilderberg). Schaepman: “Met Maxime hebben we alle drie in dezelfde straat in Maastricht gewoond. Ja, incrowd, dat ga je natuurlijk opschrijven.” Beeld Hans van der BeekBron: Het Parool